מה המשמעות של הסתיידות בעורקים הכליליים שרואים בבדיקת CT של החזה?

שתף האמצעות

בבדיקת ct רגילה רואים לעיתים הסתיידויות בכלי הדם. ההסתיידות נצבעות בצבע לבן בוהק, ממש כמו הסיד שאנו מכירים, והן יכולות להופיע בכל כלי הדם בגוף. הסתיידויות אלו הן ביטוי של טרשת עורקים שלעיתים גם עלולה לגרום להיצרויות משמעותיות בכלי הדם ולהפרעה לזרימת הדם בהם. היצרות כזו בכלי הדם המספקים את הלב, המכונים גם כלי הדם הכליליים או הקורונריים, עלולה לגרום להפרעה באספקת החמצן ללב במאמץ ולעיתים גם במנוחה, מה שיוביל לכאבים בחזה או לקוצר נשימה, במאמץ או במנוחה. מבדיקת CT רגילה המכוונת לריאות לא ניתן להעריך את מידת ההיצרות בעורקים. לשם כך יש לבצע CT עם חומר ניגוד בטכניקה ייחודית, תוך סנכרון עם קצב הלב, לסריקת עורקי הלב. אפשרות נוספת לקבל אבחנה מדויקת יותר על מידת ההיצרות היא בצנתור.

יחד עם זאת, לא בכל מקרה יש הכרח לדעת מה מידת ההצרות. כמו כן לא כל היצרות צריך לפתוח, גם אם היא קשה.

אז מה עושים?

במידה שנראו הסתיידויות בכלי הדם הכליליים כדאי לפנות לרופא המשפחה או לקרדיולוג, להשלמת בדיקה גופנית ותשאול מכוון על כאבים בחזה, קוצר נשימה וסבילות למאמצים. בחלק גדול מן המקרים, לא יהיה צורך בבדיקות נוספות. יחד עם זאת, ההסתיידויות בכלי הדם מלמדים על סיכון גבוה יותר לחלות במחלות לב וכלי דם בעתיד ולכן יש לוודא שגורמי הסיכון מאוזנים היטב כולל איזון פרופיל השומנים, איזון לחץ הדם, שליטה בערכי הסוכר, שמירה על משקל תקין, הפסקת עישון והקפדה על פעילות גופנית.

לפתור את הפלונטר – הקשר הקרדיו-רנלי בראי הקרדיולוגיה

מה הקשר בין הלב והכליות? האם יש תועלת בצנתור בחולים עם אי ספיקת כליות? או שמא צריך להימנע בכל מחיר מחשיפה לחומר ניגוד? ואיך עוצרים את התדרדרות הכליות? ד"ר קרן סקלסקי, האחראית על המרפאה הקרדיו-רנלית במערך הלב במרכז הרפואי רבין מנסה לפתור את הפלונטר.

לייעוץ השאירו פרטים

דילוג לתוכן