מהם מסתמי הלב?
בליבנו קיימים 4 מסתמים, 2 מימין ושניים משמאל, שתפקידם הוא לשמור על כך שדם יזרום בכיון הנכון – מהעליות לחדרים ומשם לעורקים.
משמאל נמצא המסתם האאורטלי המכונה גם מסתם הותין המחבר בין החדר השמאלי לאבי העורקים, והמסתם המיטרלי המחבר בין העליה והחדר השמאלי.
מימין ישנו המסתם הטריקוספידלי המחבר בין העליה הימנית והחדר הימני, והמסתם הריאתי המחבר בין החדר הימני לבין עורק הריאה.
בכל אחד מן המסתמים הללו יכולה להיות דליפה או היצרות.
כאשר ההיצרות היא משמעותית היא עשויה להפריע לזרימה על פני המסתם, כך שדם שאמור לעבור בחופשיות ממדור אחד למדור אחר, נתקל בפתח צר, כמעין פתח של בקבוק. כאשר הפתח הוא צר במיוחד הוא עלול לגרום לתסמינים של קוצר נשימה, כאבים בחזה ולפעמים גם לסחרחורות ולאיבוד הכרה.
מן הצד השני דליפה משמעותית דרך המסתם תוביל לכך שדם זורם בחלקו בכיוון ההפוך לזה הרצוי, מה שעלול לגרום לתסמינים דומים.
מדוע שיהיו לאדם מסוים בעיות במסתמים?
בעיות מסתמים יכולות לנבוע מבעיה ראשונית במבנה או בתפקוד של המסתם או כתוצאה מהשפעה עקיפה של בעיה לבבית אחרת.
בעיות ראשוניות במסתמים יכולות להיות מולדות או נרכשות.
למשל, יש הנולדים עם מסתם אאורטלי עם שני עלים, במקום עם שלושה עלים. במקרה הזה יש נטייה לפתח היצרות או דלף בגילאים צעירים יחסית ואפילו בשנות ה30 וה40 לחיים. לעומת זאת באנשים מבוגרים יותר יכולה להיות היצרות במסתם האאורטלי שנובעת ממשקעי סידן שנוצרים על עלי המסתם ומגבילים את תנועתם. הבעיה הזו נוצרת בדרך כלל בשנות ה70 וה80 לחיים.
בעיות משניות במסתמים קשורות למבנים הסמוכים למסתמים ולאו דווקא למסתמים עצמם. למשך, הרחבה של אבי העורקים יכולה לגרום לדלף משמעותי דרך המסתם האאורטלי. הרחבה של חדר שמאל או שינוי במבנה שלו יכולה לגרום לדליפה דרך המסתם המיטרלי וכנ"ל בצד הימני של הלב.
איך מאבחנים בעיות מסתמיות?
ההתחלה היא מתלונות כלליות של קוצר נשימה, כאבים בחזה, ארועי סחרחורת ואיבוד הכרה. לזה מצטרפת בדיקה פיזיקלית עם האזנה פשוטה ללב דרך סטטוסקופ ובדיקת אק"ג שמדגימה את הפעילות החשמלית של הלב. כל אלה יכולים לרמז שישנה בעיה מסתמית או לבבית כלשהי. האבחנה נעשית בסופו של דבר בבדיקת אקו לב במנוחה, שזהו למעשה אולטרסאונד לבבי שמדגים באמצעות גלי קול את מבנה הלב כולו, יכולת ההתכווצות וההרפיה שלו וכן את הזרימה דרך המסתמים. יתרונה של הבדיקה הוא בכך שהיא פשוטה, לא כרוכה בקרינה או במאמץ ונותנת הרבה מאוד אינפורמציה שיכול לסייע בסופו של דבר לעשות את האבחנה. לפעמים אנו זקוקים לבדיקות נוספות כולל CT של הלב וMRI לב וכל אחת מן הבדיקות הללו נותנת מידע קצת אחר, ומסייעת להשלמת הפאזל ולהגעה לאבחנה. בהתאם מתקבלת החלטה על הטיפול הנכון.
איזה טיפול ניתן למחלות מסתמיות?
הטיפולים לכל בעיה מסתמית הם שונים ומשתנים. בחלק מן המקרים נדרש מעקב בלבד. במקרים אחרים ניתן טיפול תרופתי ובמקרי הקצה, כאשר הבעיה מוגדרת קשה וגורמת לתסמינים, טיפול הבחירה הוא בדרך כלל התערבות במסתם. עד לפני שני עשורים ניתוח היה כמעט האופציה היחידה להתערבות במסתם, אבל בשני העשורים האחרונים נפתח עולם חדש של השתלות מסתמים בצנתור או תיקון של מסתמים בצנתור, כאשר הפרוצדורות הללו נעשות על ידי הקרדיולוגים בהנחיית אקו לב.
הגישה הצנתורית מאפשרת לעזור גם לחולים מבוגרים, שהסיכון הניתוחי שלהם גבוה, ובמקרים רבים מגיעים לתוצאה מצוינת, ממש כמו בניתוח עם יחסית מעט סיבוכים.
אז מי צריך להבדק והיכן?
כדאי להבדק אצל מומחה לאקו לב ולמחלות מסתמיות בכל מקרה של הופעת אוושה חדשה, באבחנה של היצרות או דליפה מסתמית משמעותית בבדיקת אקו לב וכן במקרים של תלונות חוזרות על כאבים בחזה/קוצר נשימה במאמץ או בשכיבה, ו/או לאחר ארוע של איבוד הכרה.